Povestea Häfele

 • Cum a început totul

  1923 - 1944

 • Reconstrucţia

  1945 - 1959

 • Timpurile moderne

  1960 - 1979

 • Creştere

  1980 - 1999

 • Häfele astăzi

  2000 - astăzi

Magazin de comerţ cu amănuntul în Nagold 1930
Fondatorul firmei Adolf Häfele
1923

Înfiinţare

Înfiinţarea Häfele a avut loc într-o perioadă de schimbări politice şi sociale profunde. Republica Weimar are doar câţiva ani, urmările primului Război Mondial sunt încă vizibile pretutindeni.

În 1923, când inflaţia din Germania a atins punctul maxim, tinerii Adolf Häfele şi Hermann Funk îşi iau soarta în propriile mâini: înfiinţează la 1 decembrie magazinul de specialitate pentru producţia de tâmplărie numit „Produse pentru industria de feronerie şi echipamente“ în Aulendorf, Württemberg.

Adolf Häfele şi colaboratorii în faţa magazinului meşteşugăresc Häfele din Nagold
1927

Mutarea la Nagold

Tânăra firmă se specializează pe cererea de tâmplărie şi se mută la Nagold în centrul de la acea vreme al producţiei de mobilă din Württemberg.

Pornind de aici, Adolf Häfele vizitează împrejurimile caracterizate de tâmplării şi fabrici de mobilă, notează numele şi dorinţele clienţilor şi creează astfel o primă reţea regională.

Crezul său mai are şi astăzi o semnificaţie centrală: contact personal, cunoştinţe de specialitate, seriozitate, precum şi livrare rapidă în funcţie de necesar.

1930

Ani de dezvoltare cu succes

Adolf Häfele construieşte primul depozit pentru comerţ angro şi organizează expedierea. Cu produse inovatoare şi un service excelent este înaintea timpului său şi câştigă astfel mulţi clienţi noi.

Standul expoziţional Häfele Straßburg 1933
1933

Primele exporturi

În anul 1933 Häfele participă pentru prima dată la un târg în străinătate şi prezintă la Straßburg „Feronerie pentru mobilă pentru dormitoare şi bucătării“.

Pentru amenajarea standului expoziţional, încă tânăra firmă, primeşte „Medalia de Aur“. Şi exportul de feronerie în ţările învecinate începe lent.

Häfele angajează între timp un număr considerabil de comis voiajori care vizitează clienţii din ţară şi străinătate.

Primul catalog de feronerie pentru mobilă Häfele
1939

Primul catalog

Primul catalog de feronerie pentru mobilă apare în anul 1939 cu un tiraj de 20.000 de bucăţi. Acesta este distribuit în ţară şi străinătate şi formează astfel baza pentru distribuţia internaţională a produselor Häfele.

Imaginea cu putere de simbol de pe copertă prezintă un glob şi devine marca comercială a companiei care se dezvoltă rapid.  

Clădirea industrială Häfele în Freudenstädter Straße 70 din Nagold
1945

Un nou început

Adolf Häfele îşi duce compania în siguranţă şi în mare măsură nedeteriorată prin cel de-al doilea Război Mondial. După sfârşitul acestuia, lipsurile din ţară sunt mari. Pe de altă parte, reconstrucţia determină o cerere crescută de feronerie şi materiale de tâmplărie. Are loc din nou o creştere rapidă. În februarie 1946, Walther Thierer, nepotul lui Häfele, se implică în companie.

1948

25 de ani de Häfele

În octombrie 1948 Häfele îşi serbează cea de-a 25-a aniversare. La acel moment compania este într-o situaţie dintre cele mai bune: în total există 29 de colaboratori şi cifra de afaceri creşte la aproape două milioane de mărci germane.

Walter Thierer
1949

Schimbare în conducerea companiei

Fondatorul firmei Adolf Häfele decedează în anul 1949, la numai patru ani după sfârşitul celui de-al doilea război mondial. În plină reconstrucţie răspunderea este preluată de nepotul său de 26 de ani, Walther Thierer, care este sprijinit de acţionarii familiilor Häfele şi Thierer.

Comerţ stradal după marele incendiu 1950
1950

Piatra de temelie pentru perioada modernă

Anul 1950 începe cu o catastrofă, care însă va avea părţile ei bune: un incendiu în noaptea de Anul Nou distruge clădirea firmei. Dar Walther Thierer acţionează rapid: cu ajutorul comerţului stradal depăşeşte perioada critică şi afacerile sunt reluate în barăci construite provizoriu. Concomitent se pune piatra de temelie pentru administraţia principală de astăzi din Nagold. Ia naştere o construcţie nouă cu birouri şi depozit de mărfuri pe o suprafaţă de producţie de 2.500 metri pătraţi.

Confecţionarea de feronerie specială pentru ornamente pentru mobilă şi grilaje de alamă
1954

Începerea producţiei

În aprilie 1954 Häfele începe confecţionarea de feronerie specială pentru ornamente pentru mobilă şi grilaje de alamă în regie proprie. Cerinţa pentru aceste produse creşte în scurt timp în aşa măsură încât suprafaţa de producţie trebuie extinsă de mai multe ori.

Centrul de expediere Nagold 1974
În Kreuzlingen se înfiinţează prima sucursală din străinătate
1960

Febrilitate

În anii de miracol economic de după cel de-al doilea Război Mondial, Häfele a deservit mai întâi cu precădere piaţa internă.

Însă este doar o chestiune de timp până când firma redevine activă în străinătate. Häfele profită de febrilitatea economică din anii '60 şi înfiinţează în 1964 prima sucursală externă în Elveţia.

Autobuz expoziţional Häfele
1966

Autobuz expoziţional Häfele

În Nagold este constituit departamentul de export şi se înfiinţează Häfele France GmbH & Co., o societate proprie de distribuţie pentru Franţa.

Activitatea de călătorie a pionierilor de vânzări din Nagold ia o amploare tot mai mare şi prima expoziţie itinerantă Häfele se pune în mişcare. Autobuzul are în anii următori şi un rol de stand expoziţional în străinătate.

Marele Häfele
1971

Marele Häfele

Este publicat pentru prima dată „Marele Häfele“, cel mai mare instrument de referinţă din lume, pentru accesorii pentru mobilă.

Marele Häfele oferă peste 25.000 de articole spre vânzare, şi reprezintă, de asemenea, un ajutor prin desenele şi instrucţiunile de montaj foarte detaliate – o lucrare nu doar cu rol consultativ, ci şi didactic.

1972

Peste marele iaz

Un autobuz expoziţional de mari dimensiuni face o călătorie de 12.000 mile prin centrele importante din industria de mobilier din SUA. Acesta este începutul poveştii de succes a companiei Häfele în Statele Unite: În 1973 se înfiinţează Häfele America Co.

Expoziţiile itinerante au avut succes şi în alte ţări, reprezentând adesea primul pas al accesului pe piaţă. Încă de la începutul anilor ’70 Häfele a atins astfel o cotă de export de 40 de procente, compania numărându-se printre pionierii şi fondatorii Germaniei ca naţiune exportatoare.

Primele ediţii ale Marelui Häfele în engleză, franceză şi spaniolă
1973

The Complete Häfele

„Marele Häfele“ apare în limbile de circulaţie internaţională engleză cu titlul „The Complete Häfele“, în franceză „Le Grand Häfele“ şi spaniolă „El Gran Häfele“.

Astăzi, această amplă lucrare pentru tehnologia feroneriei există în peste 24 de limbi şi în diverse ediţii orientate pe grupuri ţintă şi specifice unor ţări.

Centrul de expediere din Nagold
1974

Startul propriilor dezvoltări

Häfele îşi înfiinţează propriul departament de dezvoltare. În scurt timp, compania devine cunoscută prin feroneriile sale inovatoare şi influenţează durabil construcţia de mobilă cu soluţiile sale performante.

În acelaşi an, centrul de expediere din Nagold este pregătit de funcţionare şi constituie baza pentru serviciile de logistică Häfele. Cu depozitele cu rafturi înalte şi prin sistemul de comisionare pe şine, Häfele este încă de atunci cel mai rapid şi de încredere partener de logistică.

Construcţia biroului de vânzări naţional Häfele
Clădirea firmei Häfele din Malaysia
1980

Alte sucursale din străinătate

Häfele înfiinţează în Marea Britanie a treia sucursală din străinătate. Apoi urmează succes după succes: Filiale în Australia, Canada, Franţa, Italia, Irlanda, Olanda, Singapore, Noua Zeelandă, Malaysia, Japonia… - are loc un adevărat proces exploziv de înfiinţări.

Astăzi nu există niciun continent pe care Häfele să nu fie reprezentat cu cel puţin o sucursală sau un birou de vânzări.

Hans Nock
1982

Valori durabile

În 1982, Hans Nock, din anii ’60 director de export în Nagold, preia conducerea companiei şi devine motorul activităţii comerciale în străinătate a firmei Häfele. Are loc o creştere serioasă, având ca sursă forţa companiei de familie. Componenta de export creşte la 70 procente.

Sistemul de conectori Minifx
1983

Minifix

Prin cunoaşterea exactă a necesităţilor clienţilor săi, Häfele devine o entitate care rezolvă toate problemele în multe cazuri. Apare astfel, spre exemplu, sistemul de conectori Minifix renumit pe plan mondial până în zilele noastre, cu principiul sferei centrale descoperit de Häfele. Cochetul Minifix revoluţionează branşa şi accelerează dezvoltarea nou-apărutului sector de mobilă transportabilă.

În unitatea proprie de producţie Häfele din Berlin se produc astăzi 500 milioane bucăţi de Minifix cu cele 30 variante ale sale.

Biroul de vânzări Häfele din Kaltenkirchen
1985

Structura biroului naţional de vânzări

Häfele mizează încă de la început pe apropierea faţă de client. Vizita la partenerul local şi abordarea individuală sunt componentă fermă a culturii companiei. Începând cu 1985 se investeşte suplimentar în structura biroului de vânzări din Germania. Căi mai scurte spre client, unităţi de vânzare mai mici şi contact personal devin imediat o deviză. Spaţiile expoziţionale integrate fac interesantă vizita în biroul de vânzări şi se bucură de o mare apreciere printre clienţi.

Administraţia principală Häfele din Nagold
1996

Extinderea Häfele Nagold

Sediul din Nagold este de asemenea extins. Pe un teren de 5.000 metri pătraţi din imediata apropiere, Häfele ridică o construcţie nouă în Adolf-Häfele-Straße 1.

Astăzi, în premiata clădire există un mare şi modern show-room, spaţii de conferinţă, birouri, centrul de date, precum şi un atelier de încercări. La sediul central sunt dezvoltate strategiile companiei, sunt selectate şi documentate sortimentele. Aici îşi are sediul centrul IT şi de aici sunt controlate organizaţiile de distribuţie din toată lumea.

Häfele Argentina
1997

America latină

Valul de înfiinţări cuprinde întregul continent american. Acesta debutează cu o sucursală în Mexic, în anul 1997. În 1998 urmează Brazilia şi în 1999 Argentina.

Sediul firmei Häfele din Nagold
2002

China şi Europa de est

În timp ce la finalul anilor ’90 şi la începutul noului mileniu se acoperă ultimele „pete libere“ pe harta Europei de Vest, compania îşi întinde senzorii spre Europa de Est şi China. În anul 2002 Häfele înfiinţează în Polonia prima filială Est-Europeană. În 2005 urmează Turcia şi China, în 2006 Rusia, în 2009 Ucraina şi România şi în 2010 Kazahstan, Serbia şi Cehia.

Sybille Thierer
2003

Cu mult curaj spre modernitate

Sibylle Thierer, fiica lui Walther Thierer, îşi asumă responsabilitatea pentru companie la începutul noului mileniu şi reprezintă a treia generaţie de lideridin familie.

Ea netezeşte calea spre modernitate şi se focalizează tot mai intens, în toate deciziile, spre folosirea ideilor şi produselor inovatoare.

Service obiective 360° Häfele
2006

Asistenţă Proiecte 360°

Baza pentru succesul mereu în creştere al companiei Häfele în colaborările cu arhitecţii, investitorii şi beneficiarii proiectelor o constituie, din anul 2006, serviciul de Asistenţă Proiecte 360°. El cuprinde achiziţiile independente de accesorii de feronerie arhitecturală, sortimentul comercial „Star Tec“, sistemul electronic de control al accesului „Dialock“, nenumărate manuale de proiectare şi coordonarea internaţională a proiectelor prin managerii de proiect ai Häfele.

Häfele Functionality
2007

Häfele Functionality

Häfele deschide noi drumuri cu strategia de marketing „The Innovator of Functionality“. „Functionality“ devine o marcă de calitate în sine, cu care poate fi distinsă funcţia optimă a soluţiilor de tâmplărie şi atelierelor de tâmplărie. În acelaşi an se deschide prima expoziţie „Functionality World“ în Nagold. Două ani mai târziu apare prima ediţie a revistei „Häfele Home“ cu idei inovatoare pentru mobilă şi spaţii de locuit. Revista este o sursă de inspiraţie pentru designeri, arhitecţi şi tâmplari.

Häfele Engineering
2011

Häfele Engineering

După crearea serviciului Asistenţă Proiecte 360°, Häfele concentrează toate activităţile sale de vânzări care vizează industria mobilei în organizaţia nou înfiinţată Häfele Engineering GmbH & Co KG. Aceasta se concentrează  exclusiv pe satisfacerea cerinţelor din industria mobilei – de-a lungul întregului lanţ valoric.

2013

Häfele astăzi

La 90 de ani după înfiinţarea sa, compania de familie Häfele este un lider mondial în materie de feronerie pentru mobilă şi arhitecturală, precum şi în echipamente electronice de închidere. Häfele are peste 6.000 de angajaţi în cele 37 de filiale şi în numeroasele reprezentanţe din toată lumea.

 • Cum a început totul

  1923 - 1944

 • Reconstrucţia

  1945 - 1959

 • Timpurile moderne

  1960 - 1979

 • Creştere

  1980 - 1999

 • Häfele astăzi

  2000 - astăzi